Обявената стойност на щанда за дадени стоки може и да се таксува на по-висока цена на касите при някои търговци по време на масовото пазарува около Великден. За вероятната неприятна изненада в края на пазаруването за празника при някои търговци алармира “Стандарт”.

“Понякога цената на щанда се оказва различна от това, което плащаме на касата. Този търговски трик често се прилага за стоки в промоция. Бъдете внимателни, защото сметката може да се окаже доста по-висока от очакваното”, пише изданието, като се позовава на предупреждение от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

“От предишен опит знаем, че в такива периоди валят оплаквания за фалшиви промоции”, коментират от КЗП. От комисията съветват хората внимателно да сравняват каква цена е била обявена на рафтовете в хипермаркетите и какво маркира после касиерката. Това е нелоялна търговска практика, защото много хора взимат решение да купят една или друга стока именно заради по-ниската цена.

В този случай веднага трябва да се реагира. “Настоявайте за цената обявена на щанда, ако трябва се срещнете с управителя на магазина. Никой не може да ви задължи да купите стоката, ако сте били подведени. Продавачите са длъжни да сторнират сметката, ако не могат да направят отстъпката”, съветват още от КЗП. И призовават хората в тези случаи веднага да информират инспекторите от комисията. От 1 до 3 май включително експертите на КЗП ще дават дежурства и ще откликват на всички сигнали на недоволни потребители.

Обещанието за подаръци пък е другият трик, който масово се използва от търговците за нелоялно привличане на клиенти. Много хора взимат решение да купят определена стока, защото им е предложено към нея да получат даден подарък – сувенир или друга стока.

Често обаче се оказва, че потребителите не може да се възползват от тази възможност, защото екстрите са се изчерпали. “Задължение на търговците е да следят дали наличността на тези стоки е изчерпана и да прекратят промоцията, когато това се случи”, твърдят от КЗП. Затова преди да платите стоката, информирайте се дали действително ще получите обещаният подарък.

източник: economic.bg

Leave a Comment