С хитри и нагли схеми фирми за бързи кредити заробват възрастни и болни хора. Някои от пострадалите получават исканата сума още преди да са видели договора.
След няколко дни се сблъскват с предварително подготвен текст, по който нямат възможността да вземат позиция. Поставени пред свършен факт, на тях е внушено, че са длъжни да подпишат.

Скандалното е, че точно в страната, в която никой не търси отговорност на кредитните милионери, хора, изпаднали в крайна нужда, са заставяни да плащат неголеми заеми с огромна лихва – между 96 и 115 % на година.

Като по правило, първоначално отпуснатата сума не е голяма – най-често около 1000 лв. Само за около година обаче дължимите средства нарастват петорно. Причината е, че сделката е пълна с неравноправни клаузи в полза на кредитодателя. Освен огромни лихви за неспазени срокове са предвидени наказания и за предсрочно погасяване, напълно в разрив със Закона за потребителските кредити. Така дължимата сума нараства в пъти дори клиентът да е бил коректен към кредитора.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment