Годишната лихва на бързите кредити може да стигне до 50% на година
Нов вид заробване са измислили фирмите, отпускащи бързи кредити на гражданите. Всъщност схемата е доста добре позната и се нарича “дребен шрифт”. Става въпрос за клаузи в договорите за бързи кредити, които злоупотребяват с правата на гражданите. Адвокати алармират, че компаниите, предлагащи бързи кредити, обясняват в договорите условията, в това число годишната лихва и допълнителните такси. Това обаче се случва най-често на последните страници на договора и с изключително дребен шрифт.

По този начин хората най-често въобще не прочитат за какво става въпрос и подписват като по този начин се обвързват да изплащат сума, надхвърляща в пъти отпуснатия кредит. Доста често лихвата на година достига 50% и в клаузите на договора са заложени цял куп допълнителни такси.

Такъв е примерът с Моника от Пловдив. Жената е изтеглила 5000 лева бърз кредит. Заради скритите клаузи в договора обаче Моника трябва да върне 25 000 лева, които с натрупването на лихвите, са станали общо 50 000, жалва се измамената жена пред ТВ7.

източник: razkritia.com

Leave a Comment