Пътуването с градския транспорт не е едно от най-приятните неща, но не всеки човек има възможността да се придвижва с личен автомобил. През последните няколко години все повече жители на София използват услугите на метрото, защото това е най-бързият начин на предвижване в големия и натоварен град. Според учените обаче пътуването в метрото може да бъде опасно за здравето, защото въздухът там е наситен с токсичен прах, пише в. “Daily mail”.

Прахът в метрото е доста по-различен от този, който поемаме с дишането на повърхността. Той прониква значително по-лесно в белите дробове и се натрупва в черния дроб, бъбреците, дори и в мозъка. Повечето метро станции не са никак добре проветрени и по този начин там се разпространяват токсични фини частици във въздуха.

Учените предупреждават, че продължителните пътувания с метро може да се отразят неблагоприятно върху човешкото здраве. Добрата новина е, че голяма част от ултрафините частици, които се разпространяват във въздуха, не носят здравен риск. Но тези, които се срещат в метрото, са богати на метали и това е вредно за здравето.

Пътуването с метро определено е бърз и лесен начин за предвижване от едно място на друго, но избягвайте прекалено честата му употреба и използвайте и наземен градски транспорт.

източник: teenproblem.net

Leave a Comment