Най-после любителите на шоколада могат да въздъхнат спокойно и да се наслаждават на любимото си сладко изкушение без да се притесняват за калории, килограми и напълняване. Американски учени открили и дообогатили състава на шоколада с различни полезни субстанции като променили донякъде формулата за неговото създаване. Крайният резултата е шоколад със същия неустоим вкус, но с наполовина по-малко калории и от него не се трупат килограми, съобщава БГНЕС.

Учените са успели да намалят наполовина количеството на мазнините в шоколада, като какаовите и млечните мазнини те заменили с плодови сокове. По този начин шоколадът станал и по-полезен, заради витамините, съдържащи се в плодовете.
Според изследователите единствената разлика между традиционния и диетичния шоколад е в това, че новия е малко по-сладък на вкус, заради добавките, вложени в неговата формула. Шоколадът все още не е пуснат за свободна консумация, тъй като изследванията все още продължават.

Ръководителят на изследванията д-р Стивън Боп смята, че по-сладкият вкус на новия шоколад може да бъде коригиран с вода и витамен С, които ще го доближат до традиционното изделие, но дори ще бъде по-полезен. Създателите на диетичния шоколад се надяват хранителната индустрия да се възползва от откритието ни и постигнатите резултати, тъй като продуктът ще бъде с вкуса на познатия на всички шоколад, но по-здравословен и от него няма да се напълнява.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment