Карл Пилемер от Cornell University е интервюирал почти 1500 души на възраст 70 до над 100 години.

Той е събрал съветите, които те са му дали, в книгата си „30 урока за живота: Изпитани и истински съвети от най-мъдрите американци.“ (ориг. заглавие: 30 Lessons for Living: Tried and True Advice from the Wisest Americans)

Ето няколко от съветите, които възрастните хора дават, за да избегнем съжалението по-късно в живота:

Бъдете откровени. Избягвайте да сте неискрени, независимо дали става въпрос за малки или големи неща. Това е причина за съжаления по-късно в живота.

Казвайте „Да“ на възможностите, които ви се отварят.

Много по-голяма е вероятността да съжалите, че не сте се възползвали от дадена възможност, отколкото от това, че сте се опитали и не се е получило така, както сте искали.

Пътувайте повече

Пътувайте много, докато можете.

Когато остареете, спомените от пътуванията ще бъдат едни от най-ярките в живота ви!

Избирайте си партньор много внимателно

Не правете прибързано решение. Уверете си, че с другия човек си пасвате, само физическото привличане няма да издържи дълго.

Кажете това което искате да кажете „сега“. Хората често отлагат някои думи, докато не е твърде късно. Споделете чувствата си с хората, докато те са до вас.

И още нещо – не се обвинявайте много. Всички искат да живеят живот без да съжаляват за нищо, в който да вземат само правилни решения, но това е невъзможно. Не бъдете много строги към себе си.

Сред всички мнения и изказани съвети, един се откроява, защото е споменат от най-много хора. Това е принцип, който присъства в Библията, а негова версия имат много народи като поговорки.

Той се среща в две версии, които общо взето означават едно и също:

„Дръж се с хората така, както искаш те да се държат с теб.“ и

„Не причинявай на другите онова, което не искаш да причинят на теб.“

източник: profit.bg

Leave a Comment