Не посягайте към този мъчителен начин на протест, призова чрез бТВ мъжът – факла Димитър Димитров, който се самозапали пред Президентството миналия месец.

Определено не смятам, че моята саможертва е нужна някому. Но смятам, че по този начин, като гледам новини много неща се размърдаха, говори се за хората над 50-годишна възраст.

Той посъветва хората да не се отчайват и да бъдат човечни. Да бъдат добри един към друг, да се усмихват. Моят апел е да се погледне на 50-годишните. И призова още да се спре пренебрежителното отношение към цяло едно поколение.
52-годишният Димитър е единственият оцелял след самозапралване. Той си драсна клечката пред президентството и благодарение на светкавичната намеса на гардовете на НСО не получи смъртоносни изгаряния. Дни наред Димитър беше между живота и смъртта. След комата и поредица от операции, 52-годишният ковач се завърна към живота. И иска да продължи – със спомена от непоносимата болка, белезите по тялото и най-вече – с поуките. По-убеден от всякога. И щастлив, че диша и живее.

Димитър разказа , че е взел решението да се самозапали бързо. Никога преди не е мислел да посегне на живота си, защото прекалено много го обича. „Вечерта го реших, сутринта го направих. Зов за помощ към една възрастова група, на която никой не гледа сериозно“. Капката, която е преляла чашата на отчаянието му, е било обесването на съседа му, негов връстник.
Предишните опити на самозапалване пък само му дали кураж и той да постъпи по същия начин.

Причините били много – от здравословни, но проблеми на възрастта и съчувствие към връстниците. Малко преди това бях излязъл от Трета градска болница, имам проблеми със сърцето последните години. Даже бях подал документи за комисия по ТЕЛК. Малко ме изнервяше факта, че здравословното ми състояние не ми позволява да взимам по-тежки поръчки, разказа той.

Решил да се самозапали, за да помогне на връстниците си, обществото да погледне на проблемите на хората до пенсия.
Връстниците ми са отхвърлени, с подигравка се отнасят към тях. Виждал съм на обектите, където търсят работа. Обръщението към тях е „ какво искаш, бе, старче“. Подигравателно го гонят. Човекът си тръгва натъжен. Или ако го вземат на работа, мъкне тухли и вместо обещаните 20 лева му подмятат 5 лева и го гонят. Новобогаташите се самозабравиха.

Самоубийството не е начин за доказване на идея, трябва да се вслушват в зова на хората, на самите думи да се обръща внимание, не само при протести, самозапалване, обесване, каза  Димитър.

Чувствам се като оздравяващ, като минал през огъня. След като 4-5 дни съм бил в безсъзнание, след опита за самозапалване. Искам да благодаря на лекарите и на хората, които са ме загасили, че съм жив, че ми дадоха отново живот. Да се извиня на семейството и близките ми за грижите, които съм им създал, защото няколко дни бях нито жив, нито мъртъв. Искам никой да не преживява това, каза мъжът – факла.

източник: novinal.com

Leave a Comment