Актовете за шофьорите трябва да бъдат премахнати и за повечето нарушения да се пишат само фишове, съобщава 24 часа, позовавайки се на шефът на Пътна полиция Антон Антонов.

„С отпадането на актовете ще може да се изкорени една доста голяма корупционна среда. Добре е актовете да останат само за нарушенията, които имат някаква правна сложност като употреба на алкохол, наркотици или причиняване на катастрофа. За останалите те трябва да отпаднат“, категоричен е Антонов. Това обаче може да стане факт едва след като се приемат промени в Закона за движение по пътищата.

„Ако законодателят реши да се премахне границата между акта и фиша, която в момента е 50 лв., то тогава ще може нарушенията да се наказват само с фишове“, обясниха експертите. В момента с решение на съда санкциите, които са над 10 лв., могат да се обжалват, включително и фишът. Именно за това ограничението от 50 лв. е абсолютно излишно, коментираха още специалистите. Преди години този предел е бил приет, за да се ограничи обжалването, но впоследствие това се е променило и е отпаднало. При сегашното положение хората имат три дни, за да обжалват решението на контролния орган, след това пък КАТ мисли един месец каква да е санкцията, защото в закона тя не е фиксирана, а варира от-до.

„Няма какво да се мисли толкова. Отдавна тази функция на глобата, която варира от определена сума до друга, трябваше да отпадне, защото тя не е значима. Освен това е доста субективна преценката“, категоричен е шефът на Пътна полиция Антонов. Когато актовете отпаднат, хората ще бъдат облекчени и няма да се разкарват по три пъти до гишетата на КАТ, а само ще си платят глобата и с това всичко ще приключи, мотивират се още експертите.

Освен това ще може всички глоби да бъдат направени пригледно в таблица. Така полицаят, който се намира на пътя, ще може да отпечатва директно от таблета глобата. На нея ще са записани данните за него и за нарушението. Реално по този начин ще се намали значително излишното писане и попълване на бланки, което отнема доста от времето на полицаите, които трябва да контролират на пътя. “В Холандия например е много просто измислено. На пътните полицаи е раздадена една малка книжка, в която са написани само таблички с нарушения и срещу тях – съответните глоби. Служителят отваря и проверява какъв е размерът на санкцията, която там е фисирана. След това издава глобата на шофьора и всичко приключва”, разказаха специалистите.

Повечето експерти в КАТ обаче не са много големи оптимисти за това кога във времето може да станат тези промени в Закона за движение по пътищата и актовете да отпаднат. За да се въведат измененията в нормативната уредба и да започне да се прилага електронният фиш, бяха нужни около 4-5 г., мотивират се те.

източник: novini.bg

Leave a Comment