Някогашната Хана Монтана чисто гола, с много къса изрусена коса седи върху метална топка за разбиване на стени. После облизва на няколко пъти огромен чук, който държи в ръцете си. Така се появи певицата Майли Сайръс в клипа към най-новата си песен Wrecking Ball и наистина много се отдалечи от имиджа на тийнидол, който създаде със сериала на „Дисни“.

Това е и целта на младата певица от известно време насам. Всичко започна преди около година, когато първо подстрига дългите си коси в пънкарска прическа, а после се боядиса светлоруса. След това – на наградите на MTV този август, направи изключително провокативно изпълнение на живо с колегата си Робин Тик. По време на концерта тя съчета стриптийз и „туъркинг“ (специфично движение на мускулите на задните части с подскачащ ефект на сцената) пред хилядите зрители в залата и милионите пред екрана. А няколко дни по-късно – на 9 септември, пусна и новия си видеоклип. Само за няколко седмици той вече е гледан в ютюб около 190 млн. пъти.

Началото му много напомня друг клип, но от 1990 г. – на Шиниъд О’Конър към баладата Nothing Compares to You. И той, и Wrecking Ball започват с близък план на лицето на изпълнителките, които пеят, а от очите им се стичат сълзи. Всъщност самата Майли Сайръс разказва в интервю за сп. „Ролинг Стоун“, че приликата е търсена и тя иска да прилича на Шиниъд О’Конър. Това обаче доста разгневи ирландската певица, която дори изпрати отворено писмо до Сайръс. “ На музикалния бизнес не му пука – за теб или за когото и да било от нас.


Певицата пее на наградите на MTV тази година. Изпълнението и танците скандализираха всички на церемонията.

Те ще те ползват като проститутка, докато си ценна, и умно ще те карат да вярваш, че това е, което ТИ си искала… и когато свършиш в клиника за възстановяване от зависимости в резултат на предното, „те“ ще се пекат на яхтите си в Антигуа“ (целия текст на писмото четете в карето долу). Майли отговори на писмото в профила си в туитър. Там тя пусна снимка на Шиниъд О’Конър, която къса снимка на папа Йоан Павел II преди години в тв предаване.

Провокацията в клипа на Wrecking Ball обаче търси не само шоубизнеса, но и самата Майли. Затова работата по него поверява на фотографа Тери Ричардсън. Всъщност той е обвиняван много пъти, че подлъгва млади модели да се събличат голи, за да ги снима, без да ги предупреди предварително. Той прави едни от най-скандалните фотосесии на Лейди Гага, Риана и Линдзи Лоън. Той е на парти с известния актьор Джаред Лето, когато един от хората на събитието го пита дали иска да режисира клипа на Сайръс. Ричардсън се съгласява, а няколко дни по-късно дори казва за Майли: „Беше удоволствие да работя с нея. Не много хора са ми се доверявали така, както направи тя.“

Самата Майли казва за видеото, че е много по-силно от всичко, което е правила досега. „Ако хората не гледат само очевидното, а се оставят на въображението си, ще видят какво наистина означава видеото. Ако погледнат в очите ми, ще видят, че изглеждам много по-тъжна, отколкото звучи гласът ми в песента. Беше ми по-трудно да заснема клипа, отколкото да запиша парчето“, обяснява Сайръс пред западните медии.
Wrecking Ball всъщност е вторият сингъл, който певицата пуска от новия си албум Bangerz. Парчето е поп балада и вече се изкачи до номер едно в класацията на сп. „Билборд“. Въпреки всички реакции около него един човек подкрепи Майли. Това е баща – известният кънтри певец Били Рей Сайръс. „Тя все още е моето малко момичета, а аз – нейният баща, без значение какво този цирк, който ние наричаме шоубизнес, показва. Обичам я безусловно и това никога няма да се промени“, обясни той.

Шиниъд О’Конър: Пращаш послание, че е яко да си проститутка. Не е!

Скъпа Майли,

Нямаше да напиша това писмо, но цял ден получавам телефонни обаждания от различни вестници, които искат да направя коментар на интервюто ти за сп. „Ролинг Стоун“, където казваш, че клипът към парчето Wrecking Ball е вдъхновен от този на Nothing Compares 2 U. Затова ето какво имам да кажа… и го казвам в духа на майчината любов. Изключително загрижена съм за това, че хората около теб са те накарали да вярваш или са те окуражили да се довериш на собственото си убеждение, че по някакъв начин е „яко“ да си гола и да ближеш чукове в своите видеа. Всъщност по този начин отместваш фокуса от таланта си и позволяваш да бъдеш обект на сутеньорска дейност – без значение дали музикалният бизнес или самата ти си сутеньорът.

В дългосрочен план да позволяваш да бъдеш експлоатирана, няма да ти донесе друго освен вреда и по никакъв начин няма да те направи влиятелна – нито теб, нито друго младо момиче, защото изпращаш посланието, че трябва да бъдеш оценявана (дори и от самата теб) най-вече заради сексапила си вместо заради очевидния ти талант.

Радвам се да чуя, че по някакъв начин съм ти модел за подражание, и се надявам, че заради това ще обърнеш по-сериозно внимание на думите ми. На музикалния бизнес не му пука – за теб или за когото и да било от нас. Те ще те ползват като проститутка, докато си ценна, и умно ще те карат да вярваш, че това е, което ТИ си искала… и когато свършиш в клиника за възстановяване от зависимости в резултат на предното, „те“ ще се пекат на яхтите си в Антигуа – същите, които са купили от продажбата на твоето тяло, а ти ще откриеш, че си съвсем сама. Нито един от мъжете, които те гледат нежно, също не дават и пукнат грош за теб – не се заблуждавай. Много са жените, които бъркат страстта с любов. Ако те искат сексуално, това не означава, че им дреме за теб. Още повече когато самата ти даваш вид, че не държиш особено на себе си. И когато наемаш хора, на които очевидно също не им пука за теб. Няма човек, който държи на теб, да е съгласен да се превръщаш в проститутка. Това се отнася и до самата теб.

Да, предполагам, че не държиш на себе си. Това трябва да се промени. Трябва да бъдеш защитавана като ценна млада дама от всеки, когото наемаш на работа и който и да било около теб, включително самата теб. Това е опасен свят. Не окуражаваме дъщерите си да се разхождат голи наоколо, защото това ги превръща в плячка за животните и дори по-низшите от животните – стряскащо голям процент от тях работят в музикалния бизнес и в свързаните медии. Ти струваш повече от тялото или сексапила си. Светът на шоубизнеса не вижда нещата по този начин – те обичат да извъртат всичко наопаки – без значение дали са списания, които те искат на корицата им, или които и да било други. Не се оставяй на илюзии. ВСИЧКИ те те искат, защото изкарват пари от младостта и красотата ти. Ако си запазила невинното си сърце, ще разпознаеш онези, които не са такива.

Повтарям – притежаваш достатъчно талант, че да не е необходимо да оставяш музикалния бизнес да те превръща в проститутка. Не им позволявай и да те правят на глупачка. Не си помисляй и за момент, че на някого от тях му пука дори и за секунда.
Те са там заради парите… ние сме там заради музиката. Винаги е било така и така и ще бъде. Колкото по-рано една млада дама осъзнае това, толкова по-скоро ще може наистина да контролира съдбата си.

В списание „Ролинг Стоун“ казваш също, че външният ти вид е вдъхновен от моя. Видът, който избрах тогава, беше с цел във време, когато музикалната ми компания ме окуражаваше да направя точно онова, което направи ти. Чувствах, че предпочитам да бъда оценявана заради таланта си, а не заради това как изглеждам. Щастлива съм, че направих този избор, не на последно място, защото не намирам себе си в боклука с пословична мръсотия сега, когато съм почти на 47 г. … не съм там, където за съжаление обикновено свършват много изпълнителки, основали кариерата си върху сексуалността си, когато достигнат до средна възраст. Истинската ти сила като жена е в бъдещия ти отказ да бъдеш експлоатирана – тялото ти или сексуалността ти, за да могат мъжете да печелят пари от теб. Нямаше нужда дори да задавам въпроса… достатъчно дълго съм в бизнеса и знам, че тези мъже правят повече пари, отколкото ти от голото си тяло.

Наистина изобщо не е яко. И изпраща опасни сигнали на останалите млади жени. Моля те в бъдеще да казваш не, когато искат от теб да си проститутка.

Тялото ти е за теб и за приятеля ти. Не е за всеки бълващ нещастник в нета или за шефа на която и да било алчна звукозаписна компания, за да може с тези пари същият този копе*дак да купи диаманти на любовницата си. Колкото до отърваването от имиджа на Хана Монтана… който и да ти е казал, че да се съблечеш, е начинът да постигнеш това, абсолютно НЕ уважава таланта ти, нито теб като млада дама. Песните ти са достатъчно добри и не е необходимо да се отърваваш от Хана Монтана. Тя отдааавна вече е зад гърба ти… не защото се съблече, а защото правиш добри парчета.

Без значение дали ни харесва или не, ние, жените в индустрията, сме модели за поведение и като такива трябва да сме изключително внимателни към посланията, които изпращаме на другите жени. Посланието, което ти продължаваш да изпращаш, е, че по някакъв начин е яко да бъдеш проститутка… Не е яко, Майли… Опасно е.

Жените трябва да бъдат ценени за толкова други неща, не само заради сексуалността им. Ние не сме просто обекти на желание. Бих те посъветвала да изпращаш по-здравословни послания на своите фенки… че те, както ти самата, струвате повече от това, което показваш с кариерата си в момента. Възпитано уволни всяко копе*е, което не казва, че да правиш това, е проблем за теб, защото наистина на него не му пука за теб.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment