Сметище е затрупало къщата на семейство от Благоевград. Боклуците идват от техни съседи, които живеят незаконно върху общински имот. Общината се оказва безсилна да накара 40-членното ромско семейство да престане да трупа боклуци. Всяка сутрин семейство Чучкови от махала „Предела“ изравя къщата си. „Иначе не може да влезем. Дотук е боклукът. Всяка сутрин не може да отворим вратата, всяка сутрин по 4 чувала и мъжът ми ги изкарва“, оплаква се пред БНТ Кирка Чучкова.

Боклукът идва от града. Преглежда се и каквото не върши работа попада върху къщата на Чучкови. „Което им хареса – хареса, което не им хареса – хвърлят“, обяснява Кирка.

„Те като чистят, правят по три метра дупка. Виж колко деца има – като отиват да играят, падат там“, реагира Живко от съседното ромско семейство и добавя, че ги запълват с боклука: „Като няма дупка, може ли да падне – не може.“

Цялата фамилия е сплотена от общата цел.

„Брат ми има десет деца, аз имам осем, другия има пет, другият има три и все са малки деца“, продължава да се жалва той.

Фамилията на Живко живее незаконно върху общински имот. Какви мерки е предприела общината?

„Към Общината пътеки направихме. Мъжът ми е събрал една папка документи“, казва Кирка Чукова.

„Собствениците с грижа, като добри стопани, просто да го оградят, така че да нямат достъп всички хора, така че да нямат достът да изхвърлят сметта си там“, съветва Андрей Новаков – експерт „Връзки с обществеността“ в Община Благоевград.

От Общината за пореден път обещаха да почистят терена.

източник: blitz.bg

Leave a Comment