Планът на ЕК включва стандартизиране на всички опаковки на тютюн в еднообразен бял цвят и поставяне миниатюрно лого на компанията производител.

Европейската комисия (ЕК) ще предложи нови крути мерки против тютюнопушенето, а именно забрана на продажбата на т.нар. тънки цигари – slim. Другата голяма промяна е решението всички кутии с тютюн да бъдат задължително облепени изцяло със здравни надписи и предупреждения.



Планът на Комисията включва стандартизиране на всички опаковки на тютюн в еднообразен бял цвят и поставяне миниатюрно лого на компанията производител. Така цели 75% от повърхността на продукта ще бъде заета с надписи за вредата от тютюнопушенето.

„Ще се забранят определени субстанции, т.е. не можеш да казваш, че са билкови, подсилващи, енергизиращи и всякакви други неща. Ментолови също. Не може да има надписи, които предполагат, че е безопасно или леко“, обясни пред bTV финансовият анализатор Лъчезар Богданов.

Забраната за слимс цигарите пък ще удари 1/3 от пазара. Производителите, разпространителите и дори собствениците на магазини за цигари предвиждат големи рекордни загуби.

източник: economic.bg

Leave a Comment