Тушът в повечето скъпи спирали за мигли съдържа нитрозамини, които са канцерогенни и забранени за използване в козметичните продукти. Това показа документалният филм “Триковете на козметичната индустрия” на разследващите журналисти Сузан Ковач и Йо Хилер, който бе излъчен в понеделник вечерта по обществената телевизия Ен Де Ер.

Репортерите са се обърнали към лаборатория в Швейцария, която е установила, че високо съдържание на нитрозамини съдържат спирали за мигли на фирмите NYX, “Буржоа” и “Шанел”.

“Нитрозамините са сред най-известните канцерогенни вещества. Те могат да доведат до образуването на злокачествени тумори в бъбреците и черния дроб”, заявява пред камерата Кристине Трол, експерт на фирмата за химически анализи “Екотест”.
“При анализираните продукти стойностите на отровата са толкова над допустимите граници, че тези изделия изобщо не бива да се предлагат на пазара”, гласи становище на Федералния институт за оценка на рисковете.

В документалния филм се разкриват и редица заблуди, насаждани от козметичните производители. “Няма крем за кожа, който да изглажда бръчките”, заявява дерматологът проф. Фолкер Щайнкраус. Според него пълна измама са и шампоаните срещу косопад.
Друг трик е изписаното по етикетите на кремовете против стареене “дерматологично тестван”. Доверчивите жени го приемат като научно доказателство, че това е средство за изглаждане на бръчки.

“Дерматологично тестван” не означава нищо друго, освен че продуктът е безвреден. Всякакви други внушения са безпочвени”, обяснява дерматоложката д-р Уте Зиман-Хармс.

“Не харчете парите си за скъпа козметика! Цената не е мерило за качество. Лабораторните изпитания доказаха, че масовите кремове, шампоани и гримове са далеч по-добри от скъпите маркови продукти”, е обобщението на документалния филм, подкрепен от експертни мнения.

източник: trud.bg

Leave a Comment