Хиляди българи се втурнаха към морето в топлите дни, но едва ли са намерили някъде напълно готов за летуване плаж. Април, казват запознатите, е времето, през което водата все още връща отнетия през зимата пясък от крайбрежната ивица. Понякога това продължава чак до средата на май.

Не че на брега съвсем няма къде да се седне. Но и водата е все още студена за къпане, а и още никой концесионер или наемател на плаж не е разперил чадърите, не е поставил шезлонгите и не е назначил спасители. Това ще стане чак в началото на юни, припомнят от в.“Труд“.

Само преди седмица в регионалното министерство се състоя среща на Асоциацията на концесионерите на морски плажове. На нея те се оплакаха, че новата наредба за водното спасяване ги задължава да имат назначени спасители от 1 юни до 30 септември, което мнозина смятат за разоряващо. Досега законът казваше, че спасители трябва да има “когато посетителите на плажа надхвърлят 30%”, каквото и да значи това.

Концесионерите го тълкуваха посвоему и назначаваха спасители само за юли и август. На всичкото отгоре сега спасителите трябва да са на всеки 100 метра и то не по двама, а по трима, тъй като работното време задължително трябва да е от 8 до 18 ч.

Колко ще струват удобствата

Заради новите изисквания много концесионери твърдят, че е неминуемо навсякъде плажните услуги да се вдигнат с лев-два в сравнение с миналогодишните цени. Но запитани конкретно, никой от тях не желае да каже какви цени замисля. “При сегашното икономическо положение е безумно изобщо да мислим за по-високи цени. Хората едва посещаваха плажовете и миналата година”, каза пред изданието председателят на асоциацията Иво Стефанов.

Засега са ясни цените на малко плажове. Например Северният бургаски плаж ще бъде готов около 10 май. В момента там се правят нови индивидуални пътеки, душове и мивки. Наемателят на плажа твърди, че ще отдава под наем шестотинте чадъра и шезлонги по 3 лева на ден, както беше и миналото лято. Това е и единственият плаж по морето, който три двойки спасители започнаха да обхождат още в събота заради очаквания наплив от хора.

Концесионерът на плажа в Слънчев бряг Венцеслав Кисьов твърди, че това лято чадърът ще струва 8 лева. Същата ще е и цената на шезлонга. Не толкова сигурни са малко по на юг – в Несебър. Миналата година те предлагаха тези удобства срещу 7 лева, но сега се замислят дали да не изравнят цената с тази в курорта. Колебанието им идва най-вече от опасението, че хората масово ще пренебрегнат и без това доста по-тясната плажна ивица в Несебър. Все пак заливът е доста голям. Неслучайно някои наричат цялото крайбрежие от Ахелой до Елените с името Слънчевград.

Още по на юг цените са доста по-ниски. С изключение на плажовете на Созопол и Приморско, навсякъде по останалите чадърите ще се наемат както и миналата година срещу 3 максимум 4 лева на ден.

Една от новините за плажовете по Северното Черноморие е, че това лято във Варна отново ще има евин плаж на централно място, обяви представителят на Консорциум “Алея първа” Андрей Василев. Обединението включва всички концесионери на плажове на територията на община Варна.

За дамите, които искат да се пекат без бански костюми, ще бъде отредено място пред варненската калолечебница. Мястото ще разполага с душове и тоалетни и за достъп няма да се плаща. Досега евин плаж бе разкриван на неатрактивно за ползвателите място, встрани от баните.

плажОт 27 април започна почистване и изравняване на пясъка на плажовете. Ако времето е хубаво, първите плажове ще бъдат разкрити между 15 и 20 май. Постепенно до 1 юни ще бъдат отворени и обезпечени със спасители и медицински екипи всички останали ивици. Според Василев таксите за чадъри и шезлонги през този сезон няма да се променят заради икономическата ситуация в страната. В Аспарухово чадърите и шезлонгите ще са между 2 и 3 лв., в зависимост от локацията. На плажовете в централната градска част съоръженията ще се наемат срещу 4-5 лв.

Същевременно Андрей Василев даде да се разбере, че концесионерите много трудно ще покрият разходите си заради новите изисквания към тях. По негови сметки заради всичко това приходите през този сезон ще отбележат спад с около 23%. В комплексите по Северното Черноморие – Св.св. Константин и Елена, Златни пясъци и Албена цените за чадър и шезлонг са както в Слънчев бряг – по 8 лева.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment