От Националния статистически институт обявиха, че България бележи огромен напредък в последните години. Причина за радостта на статистиците е фактът, че вече „цели” 50 % от нашенците знаят какво значи интернет и са сърфирали в мрежата поне веднъж през живота си.

„Бележим невероятен прогрес. През 2006 година 70 на 100 от българите въобще не бяха чували за интернет, а сега тези хора са само 42 %. За статистиката трябва да уточним, че най – изостанали са хората от Северозападна България, от които цели 56 % все още не знаят какво е значението на думата”, коментираха от НСИ.

Фактите показват още, че малко повече от половината домакинства у нас имат поне по един компютър и сигурен достъп до мрежата. За изминалите осем години техният брой се е увеличил с повече от 5 пъти. Също така ръст бележат и компютърните умения на нашенците, които са в състояние сами да си свържат компютрите с интернет и да навържат различни периферни устройства като принтери, видеокамери и др. Освен това почти всички са наясно как се архивират файлове.

По отношение на интернет търговията се оказва, че все още твърде малък процент пазарува онлайн. През компютъра към момента си купуват разни неща едва 9 %, като основно това са хранителни добавки, екскурзии, хотелски резервации, учебни помагала, дрехи и спортни стоки.

източник: skandalno.net

Leave a Comment