Слънчева революция: заредете автомобила си с електричество, генерирано от слънцетоВчера компанията „Тесла Моторс” представи своя нов проект – станция за зареждане на електрически автомобили, използваща електричество, генерирано от слънчева енергия. Да, това не е нито научна фантастика, нито някакъв план за далечното бъдеще – с днешна дата в САЩ работят вече 6 такива станции. Изпълнителният директор на проекта Елан Мъск сподели, че такива станции станции ще бъдат монтирани из цялата територия на САЩ до 2 години, без никакво преувеличение. Предвижда се проектът да се разрастне и да обхване и държави от Европа и Азия, като целта е да се предостави възможност на собствениците на електрически автомобили да пътуват свободно навсякъде по света и по този начин да се даде път на безплатната и чиста енергия. Според Мъск повечето хора все още избират колите, задвижвани с течно гориво, защото смятат, че с електрически автомобил си като „заклещен и нямаш свободата” да шофираш на големи растояния. Е, след този обещаващ глобален проект и фактът, че автомобилите „Тесла” могат да изминат до 450км само с едно зареждане, тези притеснения вече са излишни.

Карта на САЩ, показваща местата, където ще бъдат монтирани електрическите станции със слънчева енергия на “Тесла” в следващите 2 години

В речта си Мъск сподели още, че хората, които притежават „Модел Ес” на „Тесла Моторс” ще могат да зареждат автомобила си напълно безплатно и така да се освободят от разходите си за „гориво” на практика за цял живот. Новите станции зареждат един автомобил за по-малко от половин час, като наличната енергия е достатъчна за поне още 3 часа шофиране. „Можете просто да оставите автомобила си да се зарежда, докато сте в обедна почивка, например”, допълни Мъск. Освен, че станциите на „Тесла” ще зареждат електрическите автомобили, те са пригодени, така че да съхраняват енергия и биха могли да захранват местната електрическа мрежа.

Вижте видеоклипа с представянето на проекта:
Tesla Motors Supercharger Event

Източник: saprotiva.com

Leave a Comment