Препаратът ботокс забавя не само стареенето, но и мозъчната дейност, твърдят американски неврофизиолози.

Препаратът Botox, произведен от американската фирма “Аllergan”, се използва в козметикологията за изглаждане на бръчки. Както е известно, той се въвежда с тънка игла под кожата в малките мускули, които са отговорни за “паяжините” около очите, за дълбоките гънки около носа и по челото. Почти в цял свят ботоксът влиза в употреба в началото на 90-те години на миналия век независимо от наличието в него на такава отровна съставка като ботулина. Продуктът като цяло обаче не се счита за токсичен. Медиците все пак призовават любителите на въпросната процедура да не се увличат особено по “инжекциите за младост”, предупреждава www.eg.ru.

Каква е причината? Работата е там, че според наблюдения на неврофизиолози ботулинът оказва влияние върху мозъчната дейност – забавя я. Изледователите от САЩ са установили, че работата на лицевите мускули има отношение към психическото състояние на човека. Работата на главния мозък се стимулира в зависимост от честотата на постъпващите към него импулси. Ботоксът възпира тези процеси и мозъкът изпитва нещо като парализа.
Неврофизиолозите установили чрез тестове какво точно се случва. Изследвани били група жени преди и след инжекциите с ботокс. И се изяснило, че препаратът предизвиква нарушения в речта и влошено възприемане на текста. За нормалната работа на мозъка е нужна активна дейност на мимическите мускули. Мимиката стимулира мисловния процес, коментира ръководителят на експеримента Дейвид Хавас от университета в Уискънсин.

източник: kliuki.bg

Leave a Comment