Епидемиолози хвърлиха България в потрес като съобщиха, че тази година се очаква три грипни щама да натръшкат повече от 1 000 000 души у нас. Първите два са добре познатите ни „Виктория” и „Калифорния”, но третият „Масачузетс” е изцяло нов.
За успокоение на масите лекари уточниха, че той също е от тип „В”, поради което трудно ще се стигне до панадемия, но в крайна сметка ще бъдат заразени между половин и един милион души.
грипПиковият момент ще започне малко преди коледните празници и ще завърши в края на януари следващата година. Новия щам ще дойде у нас с гурбетчиите, които ще се завърнат в родния край за почивните дни.


Към момента няколко други вируса вече върлуват с пълна сила в България. Това са респираторни, пара- и адено-, а броят на заразените се увеличава прогресивно всеки ден. Все още обаче не може да се говори за грип.
Симптомите са кашлица и силна хрема, неприятна болка в гърлото. При някои пациенти се наблюдава и повишаване на телесната температура, но в поносими граници. Организмът успява да се пребори за няколко дни с болестта, а повечето заразени я карат на крак.

източник: skandalno.net

Leave a Comment