Руска компания иска да строи огромен Океанариум в парк „Езеро“ в Бургас. Инвестицията ще е на стойност 100 млн. лева, предаде БГНЕС.
Офертата на Научно – производствено обединение „Мостовик“ от град Омск бе отворена днес в община Бургас. Аквариум с черноморски, средиземноморски и океански видове, делфинариум, аквапарк, спа-център, тропическа гора и др. са част от проекта на руската фирма. Тя вече има солиден опит в изграждането на подобни съоръжения в Русия, Беларус, Казахстан и др.

Компанията строи олимпийски съоръжения в Сочи, завършва океанариум във Владивосток. Конкурсът бе обявен в община Бургас заради инвестиционното намерение на „Мостовик“. От компанията подчертаха, че са избрали града заради добрия климат и туристическия поток. Местният общински съвет вече подкрепи отдаването на концесия на 117 дка в парк „Езеро“ за период от 35 г. за изграждането на Океанариума. Размерът на инвестицията трябва да е не по-малко от 80 милиона лева, уточни председателят на комисията от общината Димчо Грудев.

Дейностите трябва да започнат през октомври т.г., като от „Мостовик“ си поставят за цел да изградят съоръженията за 6 години. 660 000 хиляди лв. е първоначалната вноска на инвеститора към общината, а концесионната такса трябва да е 1% от брутните приходи на съоръжението, но не по-малко 60 000 лв. от всяка предходна година. Комисията към общината ще обяви решението си до 10 дни.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment