Мерцедесът, в който се вози премиерът Пламен Орешарски, вчера се оказа дълго време блокиран от протестиращи пред Столичната художествена галерия, е без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.
Близък кадър на лимузината разкрива номера й, а въвеждането му в сайта на Гаранционния фонд (http://eisoukr.guaranteefund.org/) – показва, че той няма „Гражданска отговорност“.


Колата с регистрационен номер CA 4562 HA е без нужния документ от цели три години. Това е нарушение, което би довело до сериозна глоба (от 400 до 600 лева за физически лица и 2000 лева за фирми-бел.ред.), ако ставаше дума за обикновен автомобил, а не за такъв на Националната служба за охрана (НСО).
Официалната статистика на Комисията за финансов надзор (КФН) сочи, че обхватът на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ у нас е доста под средния за Европейския съюз. Според последните оповестени данни над 14 на сто от автомобилите в движение в България нямат такава застраховка. На фона на тази статистика звучи парадоксално фактът, че министър-председателят е един от тези, които се скатават, неплащайки полицата.
С оглед сигурността на премиера съществува практика регистрационните номера на автомобилите, с които се вози, да се сменят често с фиктивни, обясниха за ПИК от службите.

източник: pik.bg

Leave a Comment