Екип от уважавани учени съобщиха, че човечеството вероятно живее последен век и едва ли ще доживее до ХХІІ в. Те смятат, че ние няма да бъдем достатъчно умни, за да можем да управляваме съвременните технологии, които сами създадохме.

Група философи, математици и други учени от Института за бъдещето на човечеството при Оксфордския университет стигна до заключението, че това ще е последния век, който човечеството ще доживее, предаде „MSN News“.

„В ход е състезание между технологичната мощ на човечеството и нашата мъдрост в използването на тези сили. Страхувам се, че човечеството може да загуби в състезанието“, заяви изследователят от Оксфорд, Ник Бостръм.

„Това би могло да бъде последния век за човечеството, тъй като технологията става все по-мощна, дори и от самите нас“, посочва специалистът.

За уязвимостта на човечеството неотдавна напомни един от най-уважаваните физици в света, Стивън Хокинг. Той е на мнение, че едва ли ще можем да надживеем следващите 1 000 години на Земята.

Синтетичната биология, нанотехнологиите и изкуствения интелект са области, които на пръв поглед значително подобряват начина на живот, но в същото време те представляват и сериозна заплаха за бъдещето на хората.

„Биха могли да се изправим пред ядрено унищожение или екологичен Армагедон“, смятат мнозина.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment