Ще има подоходен критерий за еднократната помощ, която се предвижда да бъде отпусната на семействата с деца от 1 до 2 години, обезщетението за отглеждането на които е в размер на 240 лв. Тази еднократна помощ ще е в размер на 50 лв. Това стана ясно по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Предвижда се еднократна помощ в размер на 50 лева да се отпусне и на домакинствата, които са класирани и за детски надбавки, т. е. доходът на член от семейството не надвишава 350 лева, посочи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебното правителство Деяна Костадинова. Мярката беше подкрепена и от финансовия министър Калин Христов, който посочи, че не може „семейство с доказан доход 3-4 хил. лева да получава помощи за отглеждането на дете“.

Костадинова обясни, че за подкрепата на най-уязвимите социални групи ще бъдат разпределени над 41,1 млн. лева. Повече от 30,6 млн. лева ще отидат за програми и активни мерки за пазара на труда, като най-голям дял от средствата са предназначени за програмите „От социални помощи към заетост“, „Нова възможност за заетост“, както и за стимулиране на работодателите да наемат безработни над 50 години и продължително безработни лица. Останалите 10,5 млн. лева ще се разпределят като помощи.

Предвидено е да бъдат изплатени по 50 лева еднократна помощ за децата с увреждания, както и по 65,72 лева еднократна помощ за всички, които не са били класирани за енергийни помощи, защото надвишават подоходния критерий с до 10 лева. Костадинова обясни, че от тази еднократна помощ ще могат да се възползват и хората, които изобщо не са кандидатствали за енергийни помощи, защото сами са установили, че с малко надвишават допустимите подоходни граници.

Министрите Костадинова и Христов припомниха, че служебният кабинет може да работи в рамките на бюджета така, както той е приет и само да преструктурира отделните разходи. По думите им възможностите на бюджета в момента са такива, като според развитието на икономиката ще се прецени дали може да има втори извънреден социален пакет след няколко месеца.

източник: az-jenata.bg

Leave a Comment