Ресторантите на световната верига за бързо хранене McDonald’s в България, които са с годишни приходи от почти 70 млн. лв., са на път да сменят собственика си.

Дружеството Kingsbury Corporation планира да купи регистрирания в Холандия Sunfoods Holding, който от своя страна контролира българския лицензиант на марката „Сънфудс България“, съобщава capital.bg. Това става ясно от подаденото уведомление в Комисията за защита на конкуренцията.

За параметрите на сделката информация няма, а всичко, което се знае за бъдещия собственик, е, че няма връзка с този бизнес. Според заявлението до антимонополното ведомство дружеството работи в областта на възобновяемите енергийни източници чрез свързани предприятия. От съкращението N.V. след името на Kingsbury Corporation може да се направи предположение за държавата, в която е регистриран купувачът – абревиатурата се използва в Холандия, Белгия, Аруба и още няколко офшорни дестинации.

Съобщението за предстоящата продажба идва само няколко седмици след като името на американската верига попадна във фокуса на медиите в Македония – в средата на май ресторантите на McDonald’s там са били изненадващо затворени. И макар на пръв поглед между двете събития връзка да няма, запознати твърдят, че нишката на сделката за българските заведения може да води до западната ни съседка. Основания за това дава фактът, че има съвпадение на лицензиантите на марката в България и в Македония. И ако зад затварянето на ресторантите там стоят разногласия с американския собственик на бранда, проблемът би могъл да прескочи границата насам. А сделката може да е неговото разрешаване.

източник: faktor.bg

Leave a Comment