Разходите по Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. вече възлизат на 51 млрд. долара, което я прави най-скъпата Олимпиада в историята.

Повече от половината от тези разходи се поемат от руски държавни компании и бизнес магнати. Вижте какво строят големите играчи в Сочи:

Руското правителство

Правителството строи пет от шестте зали, в които ще се провеждат състезанията на закрито като фигурно пързаляне, например, като разходите за това възлизат на около 10 млрд. долара. Заместник министър—председателят на Русия Дмитрий Козак, който отговорая за подготовката на Олимпиадата, заяви, че правителството ще похарчи общо около 18 млрд. долара преди игрите да започнат през февруари 2014 г.

Газпром

Най-големият производител на природен газ в света има много олимпийски проекти в Сочи, в това число създаването на трасе за ски бягане и център за биатлон, едно от трите олимпийски села, както и курорт за ски алпийски дисциплини.

Вижте още: Как се отразяват Олимпийските игри на градовете домакини?

Газпром също така строи и електроцентрала в предградие на Сочи на стойност около 740 млн. долара, както и газопровод в района на Сочи на стойност около 1 млрд. долара. Общите разходи на Газпром около Олимпиадата възлизат на близо 3 млрд. долара.

Владимир Потанин

Металният магнат Владимир Потанин, чието състояние се оценява на 14.3 млрд. долара, започва да изгражда ски курорта Роза Кутор преди още Сочи да е избран за домакин на Олимпиадата.

Инфраструктурата, която трябва да бъде изградена, според изискванията на Международния олимпийски комитет, възлиза на 500 млн. долара, което увеличава разходите на Потанин в Сочи до 2.5 млрд. долара. Освен ски пистите в Роза Кутор, холдинговата компания на Потанин – Interros, е изградила олимпийско село и парк за сноуборд.

Олег Дерипаска

Металният магнат Олег Дерипаска, който разполага с 8.5 млрд. долара, участва основно в развитието на инфраструктурата на Сочи. Неговата холдингова компания Basic Element строи олимпийско село, морско пристанище, а наскоро приключи и проект по обновяването на летището в Сочи. Basic Element очаква да похарчи общо 1.4 млрд. долара в Сочи.

Сбербанк

Държавната банка ще похарчи най-малко 1.3 млрд. долара за изграждането на медийния център в Сочи, както и на комплекс за ски скокове.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment