Българският гражданин Евелин Банев – Брендо вчера е бил осъден на 20 години затвор от италиански съд, съобщава днес вестник „Монитор“.

Присъдата е за участие в престъпно сдружение с цел международен трафик на кокаин.

Такъв срок беше поискала прокурор Алесандра Долчи – максималният срок на лишаване от свобода за това престъпление.

Присъдата е била прочетена в бункер на миланския затвор „Сан Виторе“ вчера от председателя на съдебния състав д-р Енрико Мандци.

По делото, станало популярно като „кокаиновите крале“, бяха подсъдими още четирима българи, един италианец с български произход, шестима италианци, един словенец и един румънец.

„Монитор“ уточнява, че процесът е бил организиран по бързата процедура при закрити врати и без разпит на свидетели, заради което всички присъди са намалени автоматично с една трета от предвидените от закона наказания за съответните престъпления.

Присъдите могат да бъдат обжалвани.

Освен присъдата на Брендо, която съответства изцяло на поисканата от обвинението, наказанията за останалите четирима българи са по-малки от претендираните от прокурора.

Тинко Гарев, смятан за дясна ръка на Банев, е осъден на 15 години при поискани 18. Според обяснението на неговия адвокат Марко Казалини съдът го е оправдал по обвинението „участие в престъпно сдружение“ и го е признал за виновен единствено за изпращането на голяма пратка кокаин от Латинска Америка в Европа.

Радослав Атанасов вместо 14 години затвор получи 10, Захари Марков – 9 г. и 4 месеца вместо 11 г., а Ивайло Йорданов – 6 г. и 4 месеца вместо 9 г.

Италианецът от български произход Николай-Силвио Йовчев, трябва да лежи в затвора 7 г. и 2 месеца вместо 9 г., защото сътрудничил на правосъдието.

Най-разочарован от присъдата изглеждал защитникът на Евелин Банев – Марио Бруза, който излязъл от съдебната зала във видимо лошо настроение. И той, и останалите адвокати обещали да се произнесат по решението на съда в Милано, след като прочетат мотивите за наложените наказания. Очаква се те да бъдат оповестени след три месеца, в началото на октомври.

В публикацията на „Монитор“ се уточнява, че Евелин Банев-Брендо може да обжалва присъдата си пред български съд, който от своя страна може да я намали. Такава съдебна практика вече има. За целта Банев трябва да подаде документи за екстрадиция с цел да бъде преместен в български затвор. Това е възможно според Европейската конвенция за изтърпяване на наказанията.

Софийският градски съд осъди на 7 години и половина затвор Евелин Банев на 15 февруари т. г. по две обвинения – за организирана престъпна група и за пране на пари.

В Румъния съдът от месеци чака българският бандит да им бъде предаден, за да го съдят за трафик на кокаин.

източник: vesti.bg

Leave a Comment