Бившият британски премиер Маргарет Тачър е починала на възраст от 87 години след инсулт, предаде „Ройтерс“.

С дълбока тъга Марк и Каръл Татчър съобщават, че тяхната майка баронеса Татчър, е починала в мир след като е получила инсулт тази сутрин“, съобщи лорд Бел, неин говорител.

Минути, след като беше съобщено за смъртта своите съболезнования изказаха кралица Елизабет II, както и настоящият премиер Дейвид Камерън, който прекъсна обиколката си в Европа и се прибира във Великобритания.

Националният флаг над резиденцията му на „Даунинг стрийт“ №10 е спуснат наполовина в знак на траур.

Баронеса Тачър ще бъде изпратена с церемониално погребение с пълни военни почести и църковна служба в катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон. Съгласно волята й тялото й няма да бъде изложено за поклонение.

„На траурната церемония ще бъдат поканени широк кръг хора и организации, свързани с нея. След литургията тялото й ще бъде кремирано. Всички мероприятия са съобразени с волята на семейството й, съобщиха от „Даунинг стрийт“.

Тачър остана в историята с това, че е първият британски премиер жена. Тя е на поста от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 г.

Тя казваше „Ако правите нещо, за да ви харесат, нищо няма да постигнете:, заради което бе и обожавана, и ненавиждана.

Маргарет Хилда Робъртс е родена на 13 октомври 1925 г. в град Грантъм в Източна Англия. Баща ѝ Алфред Робъртс е собственик на две бакалници. По време на изборите през 1950, тя привлича медийно внимание като най-младата жена кандидат сред консерваторите в Дартфорд, който се счита за сигурно място за лейбъристите и макар че губи, с кампанията си намалява броя на подадените гласове за лейбъристите. Кандидатира се пак през 1951, но отново губи.

Когато консерваторите печелят изборите през 1970 г., Тачър става секретар на Министерството на образованието и науката. През февруари 1975 г. става лидер на торите. Когато консерваторите печелят изборите през 1979 г., Тачър става първата жена премиер в Европа.

източник: dnevnik.bg

Leave a Comment