От 1 януари ще се облагат лихвите по депозити с 10 на сто данък. Това стана ясно при представянето на бюджет 2013 г. Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че това е единственият доход, който в момента не се облага и това е регресивна практика. Дянков дори заяви, че е бил изненадан, когато е научил, че има такова изключение.

„За мен това е едно изключение, което е регресивно в данъчната система, всъщност единственият доход, който не се облага. Регресивно е, защото това е доход типично на по-богатите. Кои са хората, които имат по-големи банкови депозити? Това са по-богатите. Така че някой, който работи на минимална заплата, всъщност плаща данък, а някой, който има голям капиталов доход и си го държи в банка, в момента не плаща такъв данък. България е единствената страна от тази година, която няма данък върху лихвите от депозити. До миналата година така беше и в Румъния. Останали сме единствени. Смятаме, че това е правилно от гледна точка и на равнопоставеността в данъчните ни закони“, коментира Дянков. По думите му фискалният ефект ще бъде около 120 млн. лева.

На 21 септември идеята за данък върху лихвите от депозити се появи отново в публичното пространство и изчезна за часове, след като хората на финансовия министър се отрекоха от хрумването.

Пред Дарик тогава финансовият експерт Емил Хърсев изрази одобрение за идеята, тъй като според него всички доходи трябва да се облагат еднакво, но в същото време припомни германския опит – там след въвеждането на облагане върху лихвите по депозитите вложителите са преместили парите си в банки в други държави, където няма такъв налог.

Председателят на Асоциацията на търговските банки в България Левон Хампарцумян заяви за Дарик при първата поява на идеята, че мярката не помага на никого другиго освен на финансовото министерство. По думите му, подобен ход би намалил желанието на хората да спестяват.

УДОБРЯВАТЕ ЛИ ТОЗИ НОВ ЗАКОН?

източник: dariknews

Leave a Comment