Пореден гаф с реклама на България в чужбина предизвика лавина от коментари в социалните мрежи и сред специалистите в областта. 30-секундно видео, поръчано от Българската агенция по инвестициите, ще се завърти съвсем скоро по американски медии като Си Ен Ен, Блуумбърг и Си Ен Би Си. Клипчето представя страната ни като оазис за инвестиции в Европа с ниски данъци и стабилна икономика, но графичните дизайнери са решили да представят България с няколко квадратни километра по-малко.

Част от българската част на Пиринска Македония е отрязана във видеото и картата на България изглежда като отхапана. Така страната ни ще цъфне в чуждите медии и ще се опита да привлича инвеститори, но явно не и такива за част от Благоевградско.

Експерти по картография обясниха, че картата изглежда отрязана заради особената географска проекция, която дизайнерите на клипа са избрали. Те са взели очертанията на България директно от глобуса под определена ос на земята. При хоризонталното им представяне обаче те изглеждат деформирани и затова се създава впечатлението за отхапана територия.

За калпавия клип агенцията по инвестициите е дала хиляди левове европейски средства. Видеото е част от проекта „Популяризиране на предимствата за инвестиране в България“, възложен на различни фирми. Общата му стойност е близо 3,8 млн. лева. Предвидени са 630 излъчвания на 3 рекламни клипа на английски, японски, китайски и немски в бизнес телевизиите по света.

източник: vsekiden.com

Leave a Comment