Жена от Кюстендил изненадващо установи, че има 4 различни ЕГН-та, съобщи bTV. Първата грешка била допусната още в акта ѝ за раждане, след това последвали и други. Стефка Найденова разбира, че има 4 различни ЕГН-та случайно, когато отива да си извади дубликат на акта за раждане в Ботевград, където е родена.

„И така разбирам, че аз не съм родена на 3 януари , а на 4 януари. Значи първо ви е объркана датата, оттам и последните 4 цифри“, казва жената. „Излиза, че не съм български гражданин. Това ми е дипломата за основно образование. Тук съм с мъжко ЕГН и пише, че съм от Благоевград“, посочва Стефка.

Според справката на МВР тя фигурира в тяхната система с четири различни ЕГН-та и напълно объркани данни – като мъж, като чужденец и като починало лице. И въпреки различните си самоличности, досега Стефка е родила две деца, един път се е женила, развела се е, била е на борсата, сменяла е работата си няколко пъти, осигурява се, дори е теглила заем от банка. За 34 години нито веднъж досега нито една служба в държавата не е засякла грешките.

„Самите длъжностни лица нямат никакво взаимодействие и кореспонденция помежду си, за да бъдат отстранени тези грешки и те продължават да се възпроизвеждат. С четири различни ЕГН-та човек ако рече да е злонамерен, може да извърши злонамерени действия спрямо банковите институции, спрямо сигурността на държавата, а в ежедневния си живот също търпи негативи, защото трябва да доказва кой е и се блокира неговата ежедневна дейност“, обясни адвокат Георги Убенов.

Да се установи днес кой е виновен за грешките е почти невъзможно. Така ако Стефка иска да съди държавата, ще трябва дълго да доказва какви морални вреди са ѝ нанесли обърканите данни.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment