До края на годината и печалбите от хазартните игри и от фондовата борса може да бъдат облагани, заяви в интервю за „Дарик радио“ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. По думите му в момента се работило и по тези текстове, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета.

„Трябва да има равно третиране, каквато е идеята на плоския данък“, смята Дянков. Той е категоричен, че пенсиите не трябва да се облагат, дори най-високите.

Като следващи стъпки Дянков вижда промяна на законите така, че всеки да се осигурява сам, да падне тавана на осигуровките и да се премахне на ранното пенсиониране. Вицепремиерът прогнозира, че може да се въведе и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще, като по-въпроса вече има положителни нагласи в целия ЕС.

Вицепремиерът смята също, че трябва да се облагат и парите от земеделска аренда, но това е тема за следващ мандат. „Трябва да има равнопоставеност. В противен случай – към изключенията се насочват спекулативни капитали”, каза още финансовият министър.

По думите на Дянков във всички европейски страни се облагат лихвите по депозитите на хората, независимо, че в някои страни той е облечен в друга форма.

„Това е нещо като данък върху лихвите по депозитите, но за големите транзакции“, обясни Дянков. Той допълни, че преди е бил твърдо против, а сега е „меко“ против. Вицепремиерът обаче е категорично против уеднаквяването на ставките у нас с европейските, за да се запази ниското данъчно облагане у нас.

Финансовият министър добави, че той лично е привърженик на ниските данъци, като във времето данъкът трябва да стане прогресивен вместо плосък.

В сряда (10 октомври) след заседанието на Министерски съвет финансовият министър Симеон Дянков изненадващо съобщи, че от началото на 2013 година всички депозити в банките ще бъдат обложени с 10% данък върху лихвите.

Как ще коментирате това?

Източник: dnes.bg

Leave a Comment