След първоначално завъртане, той успя да овладее падането си и се свърза с контролния център на земята.

След малко повече от 4 минути свободно падане, той отвори парашута си.
Той се издигна с хелиев балон на височина близо 39 хил. м над пустинен район на щата Ню Мексико. На тази височина температурата в капсулата му е 9,1 градуса, а извън нея – минус 7,3.
След като скочи, Феликс ще пада свободно няколко минути. После парашутът му ще се отвори на 1 км над пустинята.

Преди минути Феликс записа и първия си рекорд.
Той стана човекът, изкачил се най-високо с балон – на височина над 39 000 м.

Целта на 43-годишния Баумгартнер беше да скочи с парашут от хелиев балон, издигнат на височина над 37 км.



Той иска да опита да стане  първият човек, достигнал звуковата бариера, при свободно падане. Когато достигне скоростта на звука, която е 1227,6 км/ч, той , ще се движи със скоростта на куршум, изстрелян от пистолет. Ако не успее, ще загине.

По време на издигането Феликс съобщи за проблем – скафандърът му не се отоплява.
Връзката с Баумгартнер се поддържа от Земята от 84-годишният Джо Китинджър, настоящият рекордьор за най-високия скок с парашут. Малко по-малко от час след началото на изкачването беше изхвърлена баласта от балона, за да се увеличи още повече вертикалната скорост.

Опитът днес беше насрочен за 16,30 ч. наше време, но заради силните ветрове беше отложен за по-късен час. Преди това Баумгартнер се готвеше да извърши скока на 9 октомври, но се отказа заради силен вятър. Изкачването продължи малко над два часа.
Феликс е тренирал за скока пет години. Вече е направил два скока над Ню Мексико – от височина 21 600 м и от 29 456 м.

Феликс Баумгартнер е роден на 20 април 1969 г. в Залцбург, Австрия.
Известен е с особено опасните каскади, съпътстващи кариерата му на парашутист и т. нар. BASE джъмпър. Докато е в австрийската армия, той практикува скокове с парашут, включително се обучава да каца на малки целеви зони.
През 1999 г. поставя световен рекорд за най-висок скок с парашут от сграда, скачайки от „Петронас Тауърс“ в Куала Лумпур, Малайзия. През юли 2003 г. Баумгартнер става първият човек, минал с парашут през Ламанша с помощта на специално създадено крило от въглеродно влакно.
Баумгартнер държи и световния рекорд за най-нисък BASE скок (29 м), след като скача от ръката на статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро.
Той е първият човек, направил BASE скок от завършения виадукт Мийо във Франция през юни 2004 г. Също е и първият, скочил с парашут върху и след това от сградата „Търнинг Торсо“ в Малмьо, Швеция, през август 2006 г.
През декември 2007 г. Феликс Баумгартнер става първият човек, скочил от наблюдателна палуба на най-високата завършена тогава сграда – „Тайпе 101″ в Тайван, на височина около 390 м. 

Източник: dariknews.bg и nestandartnoto.com

Leave a Comment