Комисията по Околна среда и водите към НС прие проекторешение за налагане на мораториум върху всички строителни дейности с държавни имоти в урбанизираните и извънурбанизираните територии на устройствени зони „А” и „Б” по Черноморското крайбрежие. Това обяви пред журналисти днес в парламента председателят на комисията и народен представител от КБ Петър Курумбашев.

По думите му мораториумът е за 12 месеца – срок, в който трябва да бъдат очертани именно зоните „А” и „Б”. Освен това, се задължава и МОСВ да изготви предложение за създаването на Национален парк Българско Черноморие.

„Идеята е в този парк да бъдат включени емблематични черноморски зони като Иракли, Кара Дере, Маслен нос, плажовете между Шабла и Дуранкулак. Точният обхват на териториите трябва да бъде определен след дебат между жителите на черноморските общини, неправителствени организации и двете министерства – регионалното и на околната среда и водите”, обясни Курумбашев. Народният представител подчерта, че категоризацията национален парк е най-високата степен на забрана на строителството.

източник: blitz.bg

Leave a Comment