ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ КЪМ ДЕЦАТА ЗА БЕЗОПАСНОТО ИМ ПОВЕДЕНИЕ НА ПЪТЯ:

На улицата трябва да се спазват правилата за движение по пътищата. Бъдете с повишено внимание. Помнете, че има агресивни шофьори на МПС, които застрашават сигурността ви.

Пресичайте пътното платно само на определените за това места, като преди това сте се огледали внимателно и изберете мястото, от което да виждате най-добре целия път.

Внимавайте на пешеходната пътека, въпреки че имате предимство там.

Пресичайте спокойно, без да бягате. Не надценявайте уменията и познанията си при пресичането на на пътя.

На кръстовища пресичайте само на зелена светлина на светофара за пешеходци. Ако движението там е натоварено, помолете възрастен човек да ви преведе на отсрещната страна.

Не преминавайте пред спряло превозно средство, защото нямате видимост. Зад спрял автомобил внимавайте с насрещното движение.

При път без тротоари се движете срещу насрещноидващите автомобили.

Заедно с родителите си изберете най-краткия и безопасен маршрут, по който да отивате и да се връщате от училище.

Помолете близките си да поставят светлоотразителни елементи на дрехите и чантата ви, за да бъдете забелязани отдалече от водачите на МПС в тъмната част на денонощието.

Играйте само на безопасни за това места. Не излизайте внезапно на пътното платно пеша или с велосипед, дори да имате отлични умения да го управлявате. Поставяйте каски и други предпазни средства, когато карате велосипед, скейтборд или ролери.

Когато пътувате в лек автомобил, се возете на задната седалка с поставен предпазен колан. По време на движение не разговаряйте с шофьора, не се изправяйте между предните седалки, не се показвайте през прозорците, не отваряйте вратите и не хвърляйте предмети навън. Слизайте от колата само от страната на тротоар.

Не прескачайте предпазните парапети пред училищните входове и на пътните платна. Не преминавайте и през направени през тях отвори.

източник: Plovdiv24.bg

Leave a Comment