Нивото на моретата и океаните се покачва с 3,2 мм годишно според спътникови данни или с 60% по-бързо от 2-милиметровото годишно покачване

Нивото на моретата и океаните се покачва с 60% по бързо от прогнозите на ООН, заплашвайки ниско разположените райони от Маями до Малдивите, съобщи Ройтерс. Тази мрачна статистика е записана в научен доклад, разпространен на преговорите в Катар за борба с климатичните промени.

Учени от Германия, Франция и САЩ са се включили в изготвянето на доклада, който констатира, че температурите се повишават реално в съответствие със сценариите на ООН, и оборва твърденията, че преценката за ръста им е била пресилена.

Черните прогнози сочат, че глобалното затопляне не се е забавило, нито пък изостава. Нивото на моретата и океаните се покачва с 3,2 мм годишно според спътникови данни или с 60% по-бързо от 2-милиметровото годишно покачване, прогнозирано от Междуправителствената група на ООН за климатичните промени за същия период.

Въпреки необходимостта от спешни действия, новият глобален договор за климата, който принуждава най-големите замърсители в света като САЩ и Китай да намалят емисиите, ще бъде договорен едва през 2015 г. и ще влезе в сила през 2020 г.

Ледовете в Западна Антарктика са намалели през последните десет години, а в Гренландия са загубили около 200 куб. км. на година от 90-те години на миналия век.

Повечето учени са съгласни, че тропическите гори на Амазонка ще станат по-сухи със затоплянето на планетата. Масовото измиране на дървета заради сушата предизвика опасения, че тропическите гори са на ръба на повратната точка, когато ще престанат да абсорбират емисии и вместо това ще ги увеличават.

източник: chudesa.net

Leave a Comment