От началото на следващия месец жителите на Хасково ще плащат най-скъпата вода в страната – 3 лева за кубик с ДДС при 2,90 лв. в момента, предаде „Труд“. Това предвижда проект на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), който предстои да бъде разгледан публично във вторник.

Според него водата в южния град трябва да поскъпне заради по-високата цена на тока от юли. Част от снабдяването на града се извършва с помпи, които харчат ток. Все пак от ДКЕВР не са признали разходи на местното ВиК за пречистване на отпадъчните води, защото считат, че увеличението им е необосновано. В случай че бъде прието предложението, то ще бъде второ за годината в Хасково. Според статистиката социално поносимата цена на водата в града е 4,10 лв. за кубик.

Нови по-високи цени на водата до месец ще има и в Ловеч, Свищов, Монтана и Видин. Най-голямо е увеличението в Свищов – 6,8%. Клиентите на местното ВиК вече ще плащат по 1,71 лв. за кубик вместо досегашните 1,60 лв. с ДДС. С 5,75 на сто ще поскъпне водата в Ловеч – от 1,26 лв. за кубик – до 2,39 лв. Под 1% е увеличението на цената на водата в Монтана. Вместо досегашните 1,95 лв., жителите на града ще плащат 1,97 лв. Във Видин пък цената стига 2,10 лв. за кубик.

източник: bolgari.net

Leave a Comment