Около 200 литра от изключително отровното вещество трихлоретан изтекоха тази сутрин от стара цистерна в химическия завод „Полимери” в Девня, заяви за в интервю за Дарик Атанас Кузев, който е кмет на града

Опасният инцидент става около 04:00 часа. Работниците веднага са евакуирани, а екипи на Гражданска защита и пожарната неутрализират теча и обезопасяват целия район.

В района на завода има около 3 хил. тона трихлоретан и около 140 тона дихлоретан

Градоначалникът Кузев заяви, че инцидентът не представлява опасност за здравето на гражданите на Девня. Той добави, че въпросната цистерна е твърде стара и не за първи път има подобни проблеми с нея.

В района на завода има около 3 хил. тона трихлоретан и около 140 тона дихлоретан, които са силно запалими и отровни вещества.

Това не е първата авария от подобен вид в завод „Полимери”, който не работи. През месец май 2012 година градът и околните села бяха хвърлени в истинска паника, предизвикана от пробойна в резервоар за съхранение на химикали. Тогава аварията беше овладяна навреме и без каквито и да било последици за местното население.

Атанас Кузев споделя, че се е обръщал към прокуратурата и други държавни инстанции, за да бъдат взети незабавни мерки по случая. В момента единствено Франция разполага със система за утилизация на трихлоретан, но самият транспорт е не по-малко проблематичен, защото изисква засилен контрол.

източник: razkritia.com

Leave a Comment