Христо Бисеров и синът му Ивайло Главинков вече са обвиняеми. Спрямо двамата е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ – в размер на по 25 хил. лв. Наложена им е и забрана да напускат пределите на страната.

Над два часа прекараха в Столичното следствие бившият зам.-председател на НС Христо Бисеров и синът му. Около час след това обаче от прокуратурата съобщиха, че двамата са привлечени в качествата им на обвиняеми.

Бисеров пристигна в сградата на следствието, придружен от адвокат Христо Ботев в 11 ч., въпреки че разпитът беше насрочен по предварителна информация за 10.00 ч. днес. Доведеният син на Бисеров – Ивайло Главинков, също дойде в следствието.

Журналисти от предаването на Нова телевизия „Господари на ефира“ се опитаха да връчат на Бисеров „Златен скункс“, но той отказа да го вземе. Бисеров запази мълчание и не каза абсолютно нищо пред журналистите.

Малко след 13.00 ч. бившият зам.-председател на парламента си тръгна от Столичното следствие заедно с единия си адвокат – Павел Янакиев. Янакиев каза, че няма да коментира нищо и вчера главният прокурор е казал, каквото има да казва. На въпрос за мярката на Бисеров, Янакиев отговори, че няма да коментира нищо. След това се качиха в бял джип и потеглиха. Малко по-рано от следствието си тръгна и другият адвокат – Христо Ботев.

Днес Бисеров трябваше да даде обяснения в следствието по обвиненията срещу него за пране на пари и укриване на данъци. Прокуратурата заведе дело срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков три дни след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката по лични причини.

Три превода за общо 315 хил. долара и 130 хил. евро от сметки на Бисеров в Швейцария към други сметки на Главинков в македонска банка, а от там – към офшорни дружества, са в основата на делото за финансови престъпления. За две от транзакциите през 2012 г. имало информация в ГДБОП още миналата година.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че се проверява дали има стари сигнали срещу Бисеров в ГДБОП и има ли теч на информация във връзка с разследването срещу него.

57-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 и от 2005-2009 г. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 година и бе наричан „сивия кардинал“ в СДС. През 2000 година призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 година отново влиза в НС като представител на Движение за права и свободи.

източник: vesti.bg

Leave a Comment