За промени в избирателния закон, за да има задължително гласуване, е нужна промяна в Конституцията, а това няма как да стане.

Причината е че депутатите от политическата партия ГЕРБ демонстративно не идват на работа.Това заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова пред bTV.

По думите ѝ са възможни няколко варианта. Това са преференциално гласуване или немската смесена система – 120 мажоритарни кандидати и 120 пропорционално избрани народни представители.

„Атака” не е в НС, защото БСП са пожелали – за тях гласуваха 300 хил. граждани. Но по-обезпокоително е поведението на ГЕРБ, които бяха избрани да ходят на работа и да защитават интересите на избирателите си, но вместо това си стоят вкъщи. Бойкотът е в противоречие с нормите на парламентарната държава. Ако ГЕРБ бяха на работа, въпросът с решаващите гласове на депутатите на „Атака” нямаше да стои”, каза още зам.-председателят на НС.

Тя за пореден път подчерта, че има много хора, които искат кабинетът да работи. Причината – „младите са без работа, пенсионерите мизерстват, идва сезон, в който сметките ще нараснат – поели сме ангажименти и ги изпълняваме точка по точка”.Червеният депутат, подобно на лидера си отпреди ден, осъди поведението на „Атака”, особено по време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Тя обаче смята, че „докато всеки се фиксира на партията на Волен Сидеров, се пренебрегва „гредата” Б”.

източник: infoobzor.net

Leave a Comment