От учебната програма отпада романът „Тютюн“, като вместо него ще се изучава друг роман на Димитър Димов – „Осъдени души“. Стихотворенията „Майце си“ и „Моята молитва“ на Христо Ботев ще бъдат заменени от „Колко си хубава“ на Христо Фотев.
Това каза министърът на образованието и науката Анелия Клисарова. Тя уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови.

Какво, страх ли ви хвана, че махате ”Тютюн”? ”Осъдени души” е бледа сянка на роман в сравнение с ”Тютюн”. Страх ви е, понеже Димов е бил истински комунист, а не като неуважаемите господа ”социалисти”. Аз не съм комунист, но напълно достойно оценявам

Министърът допълни, че след обсъждане сред преподаватели и специалисти по български език и литература от програмата отпадат и стихотворенията „Майце си“ и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението „Колко си хубава“ на Христо Фотев.

Не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб, обясни министър Клисарова.

Клисарова отрече новоназначеният зам.-министър на образованието и науката Мукадес Налбант да има връзка с отпадането на част от произведенията.
Проектът е от преди година и половина, а Налбант е назначена едва от три дни и няма нищо общо с него, твърди Клисарова.

Това е само проект, не е окончателно, добави тя.

За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове, каза министърът.

По нейните думи всички учебни програми и задължителни предмети се осъвременяват и усъвършенстват, за да станат по-атрактивни за изучаване.

Наблюдения на МОН сочат, че учениците изпитват затруднения при анализ на текст и писмено излагане на становище с аргументи.

Не е важно да научим децата само да четат и да пишат, важно е да ги научим да мислят и да осмислят текстовете, защото това ще им бъде необходимо и в живота, коментира министърът.

Клисарова потвърди, че отпада предложението за задължителна предучилищна подготовка на децата, навършили четири години, но остава идеята за такава при петгодишните.

Искаме да мотивираме родителите на децата да започнат предучилищна подготовка, няма да ги натоварваме – ще има много игри и занимания, добави тя.

източник: dnes.dir.bg

Leave a Comment