Подъръците за Коледа трябва да правят хората щастливи. Или поне да не ги правят нещастни и ядосани.

Поднесеното за празниците е мощно средство за комуникация. И затова трябва много да внимаваме какво послание влагаме в него, за да го отправим към онези, които обичаме.

Подаръкът трябва да свързва хората. Истински лошият подарък разваля взаимоотношенията и предизвиква емоционални поражения, които понякога продължават с години. Психолози, които изследват потребителските настроения, обобшиха за сп. „Тайм“ спомените на различни хора за най-несполучливите подаръци, които са получили, и ги групираха в 6 категории.

1. Много скъп, когато семейството има финансови трудности

Повечето жени биха били на върха на щастието си, ако получат от съпрузите си диамантени обици. Не и 58-годишната Пати, за която изборът на мъжа й Бил на лъскавото и скъпо бижу бил най-лошият в живота й.

“Не можехме да си ги позволим. Тогава тъкмо ни се беше родило едно от децата, имахме нова къща, чиято ипотека плащахме. Бил направи това, за да впечатли родителите си и за да се състезава с брат си. Тези глупави обеци нямаха нищо общо с мен – нито ги исках, нито имах нужда от тях”, казва жената. Това се случило преди повече от 30 г., оттогава Бил значително подобрил таланта си да избира подаръци. Диамантените обици пък не оцелели – те били върнати от Пати в магазина още на следващия ден.

2. Предназначен за някой друг

32-годишният Андрю първо бил очарован от красивата италианска риза, която получил от баща си. “След това видях инициалите му, извезани на яката. Очевидно той изобщо не я беше разгръщал и очевидно не знаеше за това”, разказва младият мъж. Много хора се чувстват натъжени от преподаряването. Това,което най-много ги наранява, е, че подаръкът не е избран специално за тях, независимо че сам по себе си може да е много хубав.

62-годишният Пит също си спомня как някога получил книга от майка си, която години наред преди това виждал на нощното й шкафче. Една Коледа тя просто я увила и му я дала. Често пъти зад преподаряването се крие лошо планиране на времето. Човек се озовава напълно неподготвен в последния момент и хваща първото нещо, което му попадне пред очите.

3. Носещ намек

Съпругът на Челси й подарил дамска чанта от “Гучи”, която тя обожавала. До такава степен, че дълго време си я пазела и не я използвала, защото семейството имало две деца и тя не искала те да я изцапат. Следващата година обаче мъжът на 38-годишната жена увил същата чанта и й я подарил отново. Казал, че след като не е използвана, може да й я поднесе пак и дано тази година да я използва.

Обикновено този тип подаръци носят послание на неодобрение или присъда към получателя. В случая е възможно съпругът да си е помислил, че Челси просто не е оценила подаръка му и затова не го е носела.

40-годишната Лори пък получавала три поредни години скъпи нощници от майка си. При това те винаги били 3 номера по-малки и не й ставали. Така майката искала да я накара да свали няколко кила. Накрая по-възрастната жена наистина изплюла камъчето: “Скъпа, никога няма да си намериш съпруг, ако не отслабнеш.”

Изборът на добрия празничен подарък е доста сложна работа, твърдят психолози.

4. Напълно неподходящ

“Най-добрата ми приятелка ми подари лосион за акне – казва 26-годишната Джийн. – Тя вероятно искаше да ми помогне. Бяхме говорили за проблемите ми с кожата. Но независимо от това – кой иска лекарство срещу акне за Коледа? При това не ми го даде насаме, а го опакова пред други хора.”

Обикновено най-неподходящите подаръци се правят, когато човек изхожда от собствената си гледна точка, а не опитва да се постави на мястото на човека, който ще получи пакетчето.

“В годината, в която се сгодихме, жена ми ми даде плюшено мече – спомня си и 33-годишният Алекс. – Сякаш бях някакво малко момченце.”

Най-лошо е, когато такива подаръци имат и по-нататъшни последици. Така се случило с 34-годишната Ерин, когато майка й подарила кученце. “Тя беше убедена, че всяко дете трябва да има куче. Ни никой в къщата нямаше време да се занимава с него. Това беше голяма грешка.”

5. Пасивно-агресивен

Тереза си спомня как веднъж на Коледа свекърва й подарила красив кашмирен подарък на сина си, а на нея – чаша с надпис “Жената на Скот”. Това било уж на шега, но според Тереза подаръкът бил направен, за да я нарани. Сякаш тя не била нищо друго освен придатък на мъжа си.

Този тип подаръци често са като оръжие спрямо егото на получателя. “Миналата година отслабнах с 15 кг, след което т.нар. ми приятелка ми подари огромна кошница със сладкиши – казва 30-годишната Шери. – В началото мислех, че го прави, защото знае, че обичам тези сладкиши. Но когато изядох половината и се почувствах отвратена от себе си, разбрах, че тя го беше направила, защото ми завижда.“

50-годишната Сю разказва как, когато се омъжила за разведен мъж, доведената дъщеря й подарила огромен пуловер. Така ясно й показала, че не я приема.

6. Антиподарък

Става дума за предмети, които домакинствата с общи финанси купуват с други цели, а след това ги обявяват за подаръци. Различни анкети поставят на първо място сред тях чорапите, тиганите, четките за коса и др. Най-лошите от всички обаче са големи покупки.

30-годишната Сара дава пример. “Сигурно сте гледали реклами на коли с големи панделки. Кой би си купил кола за Коледа? Е, моят мъж купи. Мисля си, че именно такива реклами му дадоха тази идея. Все още изплащам вноските за МОЯ коледен подарък, който НИЕ караме. Вероятно се е чувствал като някакъв романтичен герой с тази панделка и прочее.“

Както си вижда, пише сп. „Тайм“, правенето на подаръци не е лесна работа. То отнема време и средства. И трябва да се помни, че няма добри и лоши подаръци сами по себе си, те стават такива заради значението, което влагат в тях хората.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment