Извънредна спецакция срещу евтините вносни плодове и зеленчуци по всички гранични пунктове и големите борси в страната се провежда от ранните часове на деня, научи Дарик от свои източници в земеделското министерство.

Мегапроверката включва екипи на Националната агенция по приходите, Агенция „Митници“ и Българска агенция по безопасност на храните. От 04:30 часа тази сутрин екипи на ключовите агенции проверяват гранично контролно-пропусквателните пунктове, както и емблематични борси за плодове и зеленчуци в цялата страна.

В София инспекторите проверяват борсите в кв. „Слатина“ и кв. „Дружба“. Проверяват се произходът, качеството, безопасността и всички нужни етикети и печати на плодовете и зеленчуците на тържищата. Акцията е част от спешните мерки, които министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков започна с цел запазване на родното производство.

Проверката идва в разгара на протестите на зеленчукопроизводители от Сандаски и Пловдив, които от края на миналата седмица блокират пътища и изхвърлят на ключови артерии продукцията си заради липсата на пазар и ниските изкупни цени.

Очаква се по-късно днес от земеделското министерство да излязат с официална информация за масовите проверки.

източник: dariknews.bg

Leave a Comment