Когато съпругът ви не отговаря на телефона или когато асансьорът спира за секунда, умът ви лесно предвижда най-лошия сценарий, т.е. те са мъртви или пък ще заседнете. Много от нас имат склонност да пристъпват към негативни заключения, споделя etnoteniski.com.

Вече има направено ново проучване, публикувано в списанието Behavior Therapy, което точно определя колко е вероятно тези големи страхове да се сбъднати откритията със сигурност ще успокоят ума ви.

За своите изследвания членовете на катедрата по психология в Университета в Пенсилвания анализирали 29 пациенти с генерализирано тревожно разстройство, за да установят колко точни са техните очаквания за лоши резултати. В продължение на 10 дни участниците записват притесненията си и след това следят тези страхове през следващите 30 дни, за да видят, кои наистина са се реализирали. След това независимите оценители анализираха резултатите от тези притеснения.

Констатациите показват, че 91,4 % от прогнозираните притеснения не се сбъдват при конкретните участници. Всъщност най-честото количество неверни притеснения на човек е било 100 процента. Точно така, нито едно притеснение не се сбъдна в месечното проучване за много от участниците.

Резултатите не само са чудесна новина за изследваните теми, но и анализът помогна за тяхното предотвратяване. Това, че притесненията им не са основателни, показва колко лесно мислите могат да проникнат в съзнанието на човек, но все пак са далеч от реалността.

И така, как можете да използвате това, за да се справите със собствените си тревоги и негативни мисли ? Според Грейс Сух, лицензирана консултантка по психично здраве със седалище в Ню Йорк, анализът откъде се получават притесненията ви е от ключово значение да помогнете за противодействието им.

„Например, ако приятелят ви не отговори на телефонното ви обаждане, един човек може да си помисли„ Вероятно е зает “, а друг може да си помисли„ Не ме харесва вече“ и скача до ирационален извод без доказателства, а така може да навреди връзката “,  казва Сух за Best Life. „Тези автоматични отговори са разработени от основни вярвания, основани на гледната точка към света.“ Според СУх, човек, който има положително чувство за себе си „може да не стигне толкова бързо до негативно заключение заради едно неотговорено повикване. “