Любопитните факти са забавни, когато се четат, но е досадно, когато някой се прави на всезнайко сред приятелите. Не е така, обаче, с тези интересни неща, твърди 7kefa.com.

Кучетата обикновено ходат до тоалетна в съответствие с оста север-юг

От известно време знаем, че кучетата, заедно с някои други животни, могат да открият магнитните полета на Земята. Но се оказва, те също го използват, за да насочват по-личните си навици. След като наблюдават 70 кучета, които ходят до тоалетна за период от две години, изследователи, публикуващи работата си в списанието Frontiers in Zoology, откриха, че кученцата предпочитат да ровят „подравнени по оста Север-Юг при спокойни условия на магнитното поле.“  Това е първият път, когато е доказана измерима, предвидима поведенческа реакция на колебанието на магнитното поле при бозайници. Възможно е също така това да отнеме известно време на вашето куче, за да реши къде да си свърши работата!

Населението от каменната ера в Европа може да се побере на средно голям круизен кораб

Изследване, публикувано в списание PLOS ONE, установи, че за значителни периоди от време през каменната ера в Централна Европа живеят по-малко от 1500 души. И както съобщава IFL Science , това е са толкова хора, които днес можете да намерите на круизен кораб със среден размер.

Бананите светят синьо под UV светлини

Бананите може да изглеждат жълти, но според едно проучване, обикновено слънчево тонизираният плод всъщност свети в „интензивен“ син цвят, когато се поставя под черна светлина (или UV светлина). Учени от Университета в Инсбрук в Австрия и Колумбийския университет в САЩ откриха, че разграждането на хлорофила, което се случва в плода, докато той узрява, е причина за синьото сияние.

Мозъчната активност на актьора е различна, когато е в роля

Когато актьорите влизат в роля, те променят нещо повече от своите костюми и говор. По време на проучване на канадския университет Макмастър изследователите сканираха мозъците на изпълнителите, докато актьорите отговаряха на въпроси или като себе си, или като герой. Резултатите разкриха, че мозъчната активност на участниците се различава в зависимост от отделните сценарии. Авторът на изследването д-р Стивън Браун пише: „Изглежда, когато играят, потискат себе си; почти като героят, който те пресъздават. ”Опитайте да кажете това на приятелите си актьори!