Естествен хормон, който вече се използва под формата на лекарство за ускоряване на ражданията, помага на мъжете да остават винаги верни на партньора си. Това твърдят учените от Университета в Бон в своя публикация в последния брой на научното списание Journal of Neuroscience, цитирана от електронното издание на френския ежедневник „Фигаро“.

Изследването, проведено от учените показва, че мъжете в двойки, които приемат хормона окситоцин запазват по-голяма дистанция спрямо непознати жени, които намират за привлекателни от мъже, на които е даван плацебо-хормон. При ергените хормонът нямал никакъв ефект.

Оскитоцинът, който се произвежда от частта на мозъка, наречена хипоталамус вече се използва в медицината, за да увеличи броя на контракциите при раждащите жени.
Хормонът е познат и за ролята, която играе в родителската привързаност. Научно е доказано и че тази химическа субстанция на мозъка стимулира и укрепва връзките в двойките. Както при хората, така и при други бозайници. Най-общо казано стимулира социалното общуване.

За реализирането на експеримента си учените използвали 86 хетеросексуални мъже на средна възраст 25 години. Група от 57 от тях били получили доза окситоцин посредством носов спрей, докато останалите 29 получили обикновена солена водна формула.

След 45 минути на мъжете била представяна жена, определена като „привлекателна“ от учените. Тя се приближавала прогресивно, докато всеки един от мъжете каже, че се намира на достатъчно разстояние от него.

Тъй като окситоцинът засилва чувството за сигурност у хората, учените очаквали мъжете, които били получили от хормона, да допуснат жената по-близо. Но при мъжете в двойки се получило точно обратното. Те оставяли разстоянието с жената да около 70 см, при 55-60 за ергените и мъжете в двойки под ефекта на плацебо.

За момента спрей за нос с окситоцин се продава в Швейцария. В други европейски държави може да бъде открит под формата на инжекция.

източник: 24chasa.bg

Leave a Comment