Служители на министерствата на отбраната и външните работи, са били предупредени от „доброжелатели“ да не ходят на протестите, ако искат да запазят работата си. От Министерството на отбраната дори изпращали съгледвачи, които да следят кой изпълнява заръката и кой не.

В самите офиси интригантите пък следели кой си тръгва точно в края на работния ден и поема в посока на протестите срещу правителството на Орешарски, които събират десетки хиляди вече втора седмица. Вчера недоволството продължи. Преди обед артисти и музиканти организираха акция със символично проливане на кръв пред парламента под мотото „Да запазим демонстрациите мирни“.

Целта на акцията им бе това да остане единствената пролята кръв на протестите. Музикантите Васил Гюров и Кирил Маричков, режисьорът Димитър Коцев-Шошо, актьорите Калин Врачански и Явор Бахаров, тенис звездата Магдалена Малеева, тв водещият Кирил Христов бяха сред участниците в акцията по кръводаряване. „Искам да се запази протестът мирен, затова се включих в този символичен жест, обясни Магдалена Малеева. И уточни, че „протестирам, защото не искам да ни управляват крадци“. Артистите се опитват да обърнат внимание и на проблемите с кръводаряването.

„От понеделник тук, край парламента, да има подвижен център за кръводаряване, защото България е обезкървена в буквален и преносен смисъл. „Кръв за България“ е още една форма на протест, но и подкрепа – да се дарява кръв на хора, които са в нужда“, обясни Кирил Христов. Протести имаше вчера из цялата страна. Втора събота габровци блокираха за час подстъпите към прохода Шипка. Мнозина от протестиращите бяха с децата си, които написаха на асфалта с тебешир „Оставка“!

За първи път в София на митинга срещу правителството пред Министерския съвет се събраха доста по-малко хора заради проливния дъжд. По-рано през деня, преди да завали в столицата се проведе и контрапротест в подкрепа на кабинета „Орешарски“. Около петдесетина души се събраха до НДК. Хората призоваха да се даде шанс на правителството. Още един варненец започна гладна стачка в подкрепа на кабинета „Орешарски“. Дни преди това започна да гладува онкоболната Юлиана Лазарова, пише труд. Тя обаче вече е прекратила протестта си, след като в петък вечерта по телефона й се обадил лично Орешарски и я помолил да прекрати протестта си. В 13 ч в събота Огнян Теофилов спря да се храни и обяви, че е срещу протестиращите и е „за“ кабинета „Орешарски“.

С коментар на народното недоволство се включи посланикът на Франция у нас Филип Отие. „България ще е по-силна и по-добра след сегашните масови граждански протести“, каза той. И добави: „По-силна България означава и много повече прозрачност – най-вече в назначенията, което е неразделна част от борбата с организираната престъпност. Една по-силна България означава абсолютен отказ от провокации на расизъм, нетолерантност и от речи, призоваващи към омраза и насилие. Под заглавието „Гневът на средната класа подпалва протести в Турция, Бразилия, България и отвъд“ в. „Вашингтон пост“ коментира глобалната протестна вълна. „В Бразилия, Турция и България сме свързани“, казва пред изданието 29-годишната Ивета Чернева. „Туитваме на английски, за да се разбираме… Борим се по различни причини, но накрая всички искаме правителствата ни да работят за нас“. България се сблъсква с изключително тежка политическа и морална криза, написа френският в. „Монд“ за продължаващите две седмици протести у нас.

източник: actualno.com

Leave a Comment