На мнозина се случва да са много уморени и да не могат да заспят. Опитвят всичко и сутринта идва без да са мигнали. Какво може да ни помогне в подобна ситуация.

Не взимайте хапчета за сън

Въпреки че средствата за сън може да ви помогнат да заспите, получаването на качествен сън – дълбок сън – всъщност е по-трудно с лекарствата. Оказва се, че хората, които приемат хапчета за сън, са четири пъти по-застрашение от смърт отколкото тези, които не ги вземат. Хапчетата повишават риска от някои видове рак, включително на хранопровода, лимфом, бял дроб, дебело черво и простата. Колкото по-високи дози и брой нощи се използват, толкова по-висок е рискът.

Нека спалнята е тъмна и хладна

Излагането на светлина през нощта не прекъсва просто шансовете ви за здравословен сън. Това може да доведе и до наддаване на тегло, показва проучване. Междувременно не само повечето хора спят по-добре при по-ниска температура, но и телата ни реагират по-положително, като активират повече кафява мазнина – добрата мазнина, изгаряща  упоритата мазнина в корема, която се увива около вътрешните ви органи.

Оставете мобилните устройства далеч от себе си

Синята светлина, излъчвана от електронните устройства като вашия компютър, iPad или LED телевизия, може да наруши производството на мелатонин, хормона на съня, което се отразява негативно на качеството на съня.

Не допускайте домашния си любимец в спалнята

Въпреки че може да обичате да спите с четириногия си приятел, животните могат да бъдат неспокойни. Проучване на центъра за сънни разстройства установи, че 53 % от хората, които спят с домашните си любимци, са нарушили покоя си и имат ненормални модели на съня.

Набележете си време за лягане и събуждане

Може да отнеме известно време докато свикнете, но спазването на последователен график за сън засилва цикъла на спане и събуждане на тялото, насърчавайки по-доброто събуждане. По същия начин, настройката на вашия будилник да се изключва по едно и също време всеки ден, ви помага да спите по-добре.