Дори и да не сте гений, тези здравословни стратегии могат да ви помогнат да забравяте по-рядко споделят от realniistorii.com.

  • Възможно е значително да подобрите паметта си

Вероятно познавате някой, който сякаш никога не забравя нищо: имена, събития, неща, които са се случили преди години, могат да бъдат припомнени за секунди. Как го правят тези хора? Да, можете и  вие да тренирате мозъка си и да разчитате на свръхчовешка памет. Мнемоничните трикове могат да бъдат полезни, но по-важното е, че добрите навици на живот, както и стратегиите за обработка на новата информация, могат да подобрят начина, по който работи паметта ви. Важно е как информацията „се задържа“ в мозъка, за да се използва по-късно. „Запомнянето на разни неща не трябва да е целта.  Използване на това, което си спомняте – комбинирането на спомени с други знания за формиране на нови идеи и за вземане на избор – е по-здравословен начин да използвате мозъка си и ще подобри живота ви повече, отколкото да се притеснявате от способността си да запомните разни „неща“.

  • Създайте рутинни процедури

За да освободите мозъка си, за запомняне на нова и важна информация, не губете енергия, опитвайки се да си припомните къде сте оставили ключовете си. Наистина е по-лесно да намерите нещата, ако винаги ги поставяте на едно и също място. Наличието на рутина може да бъде много полезно за паметта. Рутините ни помагат да постигнем ефективност, така че не е нужно да харчим много мозъчна енергия за предсказуеми моменти от нашия ден. Ефективността в ежедневните дейности освобождава времето и силата на мозъка за по-смислени неща в нашия живот.

  • Използвайте сетивата си

Ако трябва да поставите нещо на непознато място, кажете какво правите на глас: „Слагам слънчевите очила на масата до вратата.“ Или когато се запознавате, повторете името му на глас. Това е едно от тези упражнения за памет, доказано поддържащи мозъка ви остър . Повечето от нас се учат по-добре, когато могат да приемат информация в повече от един смисъл, защото тя е поставена в по-голям контекст. Като оставяте ушите да регистрират информацията, изследванията показват, че засилвате фокуса си върху нея, увеличавайки шансовете си да я използвате по-късно.