Буквално милиони хора се разболяват от грип всяка година, според медицинските статистики. Има много грешни схващания за грипа като цяло, коментират от istinskiistorii.com.

Ето няколко важни въпроса, чиито отговори трябва да знаете. 

1. Как да разбера дали е настинка или грип?

Да започнем с  приликите. И двете са респираторни заболявания, които могат да причинят запушен нос и болки в гърлото. Ето и разликите: Настинките се концентрират най-вече към главата, докато грипът действа върху цялото тяло. Така че, ако имате температура, втрисане, главоболие и умора на костите, вероятно имате грип.

2. Могат ли грипните ваксини да причинят грип ?!

Не. Всъщност грипната ваксина е най-добрият начин за предотвратяване на грипа и това е най-сигурната ваксина в света. Ваксината съдържа неактивни – не живи – вируси, така че не може да причини заразяване. Това означава, че тялото ви може да започне реакция на имунната система в отговор на ваксината, можете да почувствате болки в мускулите или лека треска за ден или два след поставянето.

3. Имам ли нужда от антибиотици?

Не! Антибиотиците са удачни само при борба с бактериални инфекции, а не за вируси и приемането на лекарствата, когато нямате нужда от тях, може да допринесе за резистентност към тях. Предписаните антивирусни лекарства като Tamiflu могат да съкратят появата на грип А с около един ден, но има уловка – трябва да започнете да ги приемате в рамките на до два дни от появата на симптомите.

4. Кои лекарства трябва да приемам?

Въпреки че те не могат да излекуват грипа, лекарствата без рецепта могат да сведат до минимум страданията, докато сте с грип. Ако просто имате запушен нос, използвайте капки, които ще ви помогнат да дишате по-лесно. Те също могат да намалят риска от получаване на вторични бактериални инфекции като пневмония. От друга страна, хремата може да се повлияе от антихистамин. Ако гърдите ви също са задръстени, добавете отхрачващо средство, което ще изтъни и разхлаби слузта.

5. Трябва ли да се храня или да гладувам?

Трябва да се храните, това е чудесен начин да засилите имунната си система. Чудесно е  пригответе супа от пиле или костен бульон – изследванията показват, че те съдържат подсилващи имунитета витамини и минерали, които могат да намалят симптомите.

6. Колко време трябва да стоя вкъщи?

Ако имате симптоми, останете вкъщи. Ако имате треска, обикновено след четири до шест дни, можете да се върнете в офиса си, но бъдете внимателни с миенето на ръцете и изхвърлянето на мръсните кърпи. Все още можете да предадете вируса ден или два, след като симптомите са изчезнали.