Македонски и румънски агнета ще печем за Великден, информира в. „Стандарт“. Кюстендилци тръгнаха масово на шопинг за месо зад граница. Заклано и одрано агне в Македония излиза по 9,40 лв. килото. У нас то е с 2-4 лв. по-скъпо. За цяло агне някои родни търговци искат по 13 лв. за кг. Кюстендилци се събират на групи като за една кола и минават границата в събота, когато при съседите е пазарен ден. Тогава в Крива паланка има най-голямо предлагане на готови за печене агнета с щампа за качество.
Месото им е страхотно, напълнихме си фризера за празниците, хвали се 65-годишният Валери Христов. Мъжът отскочил зад граница заедно с комшиите от блока. На пазара в Крива паланка заварили цяла група съграждани, също дошли да пазаруват за Великден. Нашенците обаче рядко взимат по цяло агне. Разфасоват го още на македонска земя и си го делят поравно.

В Добричкия край пък масово се предлага румънско агнешко, защото търговци го купуват от северната съседка много евтино и след като му пренабият марките, го предлагат за българско, каза Джавит Бейтула, който гледа стадо от 1500 животни в село Карапелит. „Това не е пазарна икономика. Трябва да има регулация и да се обърне внимание на животновъдството, защото съвсем ще загине. В Румъния един стопанин получава по 40 евро на агне. У нас за първи път получихме по 30 лв. субсидия за животно, а килограм смески е 60-65 ст.“, споделя фермерът. Бейтула е категоричен, че цени в магазините по-високи от 14-15 лв. за кг. агнешко са спекула. „При нас цената на живо тегло на дребно е 5 лв. Поемаме клането и почистването и клиентът получава чисто месо, което му излиза 10-11 лв. за кг“, каза Бейтула.

източник: infoobzor.met

Leave a Comment