Близо 95 хил. български граждани са заплашени от глоба заради изтекли и неподновени лични карти, сочи справка на Министерство на вътрешните работи (МВР). Данните на ведомството показват, че в края на януари 2013 г. 94 940 граждани са с невалидни лични карти, което означава, че те трябва да бъдат санкционирани.

Най-много са изтеклите и неподменени документи за самоличност за 2012 г. – 44 193 броя. Невалидните лични карти от 2010 г. са 21 161, за 2011 г. броят им е 26 690, а за януари 2013 г. – 2 896 документа за самоличност са с изтекъл срок на валидност. Всички тези граждани не са подменили личните си карти в срока, който се изисква по закон.

Срокът, в който гражданите са длъжни да подадат заявление за подмяна на лична карта, е 30 дни от датата на изтичане срока на валидността й, припомнят от Дирекция „Български документи за самоличност“. За да се спаси закона е необходимо гражданите да проверят срока на валидност на личната си карта. В случай че същият е изтекъл поисканите от тях административни услуги, могат да бъдат отказвани в различните администрации и институции, поясняват от МВР.

На предстоящите на 12 май 2013 г. парламентарни избори не може да се гласува без редовен документ за самоличност, припомнят още от МВР. Ведомството има възможност да издаване на документи не за 30 дни, а в по-кратки срокове, определени от закона и технологията на работа.

„Уважаеми граждани, приканваме ви да се възползвате от възможността сега да подмените изтеклите ви лични карти, тъй като към момента в звената „Български документи за самоличност“ в страната е спокойно, няма опашки и периодът е подходящ за подаване на заявления за лични документи“, апелират от МВР.

Статистиката сочи, че през първите 3 месеца на годината са издадени 121 хил. лични карти. До края на годината средно на месец изтичат по 16 хил. лични карти, което е 2.5 пъти по-малко от издадените.

източник: economic.bg

Leave a Comment