От Съюза на българските филмови дейци съобщиха, че големият български режисьор Рангел Вълчанов е починал. Режисьорът е напуснал този свят след като дълги години се бори с тежко онкологично заболяване. След поредицата операции, които претърпя, за да се излекува, Вълчанов почти напълно беше изгубил гласа си.
Режисьорът е сред изтъкнатите лица на българското кино. Негови са емблематичните филми “Следователят и гората”, “Лачените обувки на незнайния воин”, “За къде пътувате?”. През 2006 засне и продължението на едно от най-популярните си творения – “А сега накъде”, озаглавено “А днес накъде”.


Преди да започне да снима филмите си, Вълчанов е завършил театрална и кинорежисура в НАТФИЗ “Кръстю Сарафов”. Един от най-изтъкнатите и признати дейци не само в България, но и в цяла Европа. Член е на Европейската филмова академия и е признат за режисьор номер 1 на България за миналия век. Вълчанов напусна този свят само дни преди рождения си ден. На 12 октомври изтъкнатият творец трябваше да навърши 85 години.

източник: kliuki.net

Leave a Comment